Блог

Бенигна хиперплазија на простатата, дали се лекува?

Што е Бенигна хиперплазија на простата?

Бенигна хиперплазија на простата (БХП) претставува зголемен раст на клетките на простата, а со тоа и зголемување на волуменот на самата жлезда. Овие промени предизвикуваат  опструкција на мочните канали и отежнато празнење на уринарната ќеса.

Кои се симптоми на Бенигна Хиперплазија на простата?

Најчести симптоми на ова бенигно заболување се често ноќно мокрење, отежнато започнување и вложување напор за да отпочне актот на мокрење, прекин во млазот на урина при мокрењето, остаток на капки урина после уринарење, чувство дека бешиката не е во целост испразнета, хитноост за уринарење. Сите овие симптоми се нарекуваат симптоми на долниот уринарен тракт- LUTS.

Која е ризична група за Бенигна хиперплазија на простата?

Бенигна хиперплазија на простата (БХП)  најчесто се јавува после четириесетата година вo животот и како главен фактор за појавување се смета стареењето. Генетските предиспозиции се исто така фактор за појава на БХП, а како други причинители кои се уште не се доволно дообјаснети се недостаток на вит Д, Цинк и некои други микроелемнти кои доколку се внесуваат со исхраната можат генерално да ја подобрат сликата односно да ги ублажат симптомите на LUTS.

 

 

Симптомите на LUTS не треба да се занемаруваат бидејќи покрај што го намалуваат квалитетот на живот, предизвикуваат депресивни состојби, нарушувања во сексуалниот живот и овие симптоми укажуваат на сериозност и на потреба од посета на доктор.ДАЛИ И КАКО СЕ ЛЕКУВА БЕНИГНА ХИПЕРПЛАЗИЈА НА ПРОСТАТА?

Развојот на бенигната хиперплазија може да се успори или спречи со правилен диететски режим на исхрана и дополна од суплементи. Во фармацијата има многу суллементи, додатоци во исхрана кои како единечна терапија или во комбинација со терапија пропишана од лекар значително ја подобруваат состојбата при БХП.

Витаминот Д т.е негово земање со суплементи покажува висока корелација за намалување на БХП преваленца т.е негова појава. Витаминот Д во концентрации до 6000 ИЕ/ден може да го намали простаточниот волумен кај БХП пациенти.

Витамин Д во аптеки Бела фарм го сретнуваме во повеќе форми Детрикал 4000Оптимум Д3DEVITIN D3 спрејVITAMIN D3 2000 IURIFAM VITAMIN D3 40002000 IUMULTI ESSENCE D3 4000 IUSYNERGY D3 , SOLDEVIT D3 1000IU.

 

 

Цинкот како важен микроелемент исто така има голема улога во инхибиција на простаточен канцер. Со урамнотежена исхрана здравите поединци консумираат околу 11 мг Цинк. Зголемување на внес на Цинк со додатоци во исхраната има дополнителни здравствени придобивки при БХП, но таа доза не треба да биде поголема од 100 мг.

Цинк во аптеки Бела фарм го среќаваме во повеќе форми: FORVITA ZINC 25mgZINC GLUKONATEIMUNOZINC.

 

Селен како микронутриент има поволна улога врз машкото здравје. Неговата примарна улога во организамот е градивна, односно да се вградува во протеините. Овие т.н селенопротеини имаат бројни функции во организамот , воглавно антиоксидантни и противвоспалителни. Тој помага во намалувањето на зголемен раст на простаточните клетки.

Селенот е важен во биосинтеза на тестостеронот и развој на машки полови клетки. Внес на Селен допринесува за нормала сперматогенеза и поголема плодност.

Селен во Аптеки Бела фарм може да се најде во повеќе концентрации и производи, поединечно или во комбинација со други елементи. Synergy SelenNW SelenSELENOGINSELENIUM 200mg.

 

 

Селенот и цинкот се едни од најмоќните антиоксиданси кои придонесуваат во одржување на здрав организам. Селен и Цинк се важни минерали кои го зајакнуваат целиот организам.

Natural Wealth SELEN: Селенот е минерал и спаѓа во групата на антиоксиданси. Во човечкото тело најмногу е присутен во црниот дроб и бубрезите, панкреасот и тестисите кај мажите.Селенот покажува позитивни ефекти кај разни забоолувања, туморозни состојби, стерилитет како и при детоксификација на телото од хронична изложеност на радијација, хемотерапија, токсични метали и хемикалии. Активно учествува во зајакнување на функцијата на имунолошкиот систем и ја поддржува функцијата на тироидната жлезда.

Успешна комбинација од Цинк и Селен се сретнува во производот:
ОМНИКУМ (OMNIKUM).

 

 

ОМНИКУМ (OMNIKUM): Покрај Цинк и Селен, оваа Omnikum формула е надоградена со витамин А, B6, C, Е. Во едно пакување има 45 таблети, доволни за 1 месец и 15 дена. Треба да се чуваат на температура од 25°С, заштитени од светлина и на позиција недостапна за деца.

Природни состојки кои ја подобруваат простаточната функција
Коприва

Копривата е една од најлековитите билки, а најчесто се користи лист и корен од коприва. Претставува природен лек кој ги олеснува симптомите кои ги предизвикува БХП.

Производи во кој копривата заедно со други компоненти значително ја подобруваат функцијата на простата се:

 

 

ПРОСТАВИТАЛ PROSTAVITAL овозможува нутритивна поддршка за здравјето и благосостојбата на мажите, oригинална комбинација од цинк, селен, витамин Е. Цинкот придонесува за нормално ниво на тестостерон во крвта, а селенот за нормална сперматогенеза, витаминот Ц учествува во нормално функционирање на имунолошкиот систем.

DF UROPROSTAL УРОПРОСТАЛ

 

АЛВОПРОСТ ALVOPROST: се користи како диететски додаток на исхраната за одржување и подобрување на функцијата на простатата,подобрување на сексуалната активност и уринарниот тракт.
Состав:
-екстракт од Muira pauma
-екстракти од семки од тиква,лист од коприва и женшен.
-витамин Б6 и витамин Е.

 

 

WALMARK PROSTENAL PERFECT ПРОСТЕНАЛ ПЕРФЕКТ: Препаратот содржи екстракти од џуџеста палма, коприва и цинк. Се користи при бенигна хипереплазијиа на простата,инфекции на уринарниот систем, при намалена потенција и сл.

 

 

PROSTAMIN: Простамин е додакот во исхраната, извор на цинк витамин Б6, витамин Е, екстракт од семки од тиква, корен од коприва, екстракти од плод од палма и кора од африкански пигеум. Помага кај мажи со зголемена простата, често мокрење, намален млаз на урина, инфекции на уринарниот тракт и сл.

 

 

ESI PROSTERBEЕСИ ПРОСТЕРБЕ: диететски додаток во исхраната на база на екстракти од џуџеста палма, коприва,мечкино грозје, детелина и семки од тиква. Се користи за нормална функција на простатата,ја подобрува дренажата на телесните течности и ја одржува добросостојбата на уринарните патишта.
Сабал палма – екстрактот од сабал палмата допринесува за нормална функција на простата и мочните патишта.
Коприва – екстрактото од коренот од копривата допринесува за нормална функција на простата и мочните патишта.
Витаминот Е – допринесува за заштита на клетките од оксидативен стрес.
Цинк – допринесува за нормална плодност и репродукција.
Препаратот е наменет за одржување на здравјето на простата. За нормална функција на мочните патишта.

Saw palmetto (пилеста палма) е поддршка во терапијата на БХП и за хронични инфекции на мочните патишта.Активните состојки на пилестата палма го инхибираат дејството на воспалителните  супстанци кои доведуваат до бенигна простатична хиперплазија.

Смалува количина на дихидротестостерон, а има и антиестроген ефект.

Овие карактеристики ги прават производите кои содржат пилеста палма да се еден од водечките методи за лечење на раните стадиуми на БХП, но секогаш треба да се користат со постоечка терапија пропишана од лекар специјалист. Главни индикации се за проблеми со простата и иритабилна бешика т.е уринарни проблеми кај стадиуми I  и II на БХП.

Што препорачуваме?

Prostamol Uno, Saw PalmettoProstamax!

 

Други производи кои се наменети за одржување на машко здравје и функција на простата и уринарнте патишта се Prostatol complexProstaminAlvoprostProstata proEpimedium kompleksProstavital kapsuliProstabor kaps.

При БХП пропратно се појавуваат и сексуални дисфункции односно неможност за ерекција, неможност да се започне или доврши сексуален чин, намалена сперматогенеза. Производи за импотенција кои ја подобруваат сексуалната функција, еректилноста и помагаат при ејакулација т.е правило исфрлање на спермата се: Longupin sprejKamagra gelProfertilMen activMirinda herbalna pasta.

 

 

ПРОСТАТА ПРОТЕКТ: Prostata Protect е препарат на природна база за подобрување и одржување на машкото здравје. Ја заштитува простатата и влијае позитивно на здравјето, овозможува здрава делба на клетките и има антиоксидативни својства.
PROSTABOR FORTE, ПРОСТАБОР ФОРТЕ
: Една разумна алтернатива при бенигно зголемување на простатата. При отежнато мокрење, поради моќниот ефект, го нарекуваат природен катетер. Содржи висококвалитетен стандардизиран екстракт од плодовите на Serenoa repens и соино масло.
СЕКСОВИТ ФОРТЕ, SEXOVIT FORTE
: Комбинација на гинко билоба и корејски женшен, дополнето со есенцијални амино киселини, витамините А, Ц и Е, минералите цинк и селен овозможуваат да се почувствува разликата во машкиот активен живот.

 

 

TRIBULUS капсулите содржат екстракт од Tribulus Terrestis (бабин заб или ѓаволски трн). Трибулус е природен нехормонален препарат и е доста популарен поради фактот дека е исклучително ефективен во зголемувањето на природниот тестостерон во организмот.

 

 

ТRIBESTAN е хербален препарат што содржи екстракт од Tribulus terrestris (бабин заб/ѓаволски трн). Ја стимулира функцијата на гениталниот систем, го зголемува либидото,силата и траењето на ерекцијата,има позитивен ефект брз липидниот метаболизам, како и хормон-балансирачки ефект и ги ублажува климактеричните симптоми кај жени.

Во чест на Movember движењето потсетуваме дека машките уролошко-онколошки проблеми претставуваат голема опасност и треба навремено да се решаваат.

Movembеr движењето е посветено на менталното здравје, ракот на простата и суицидни превенции кај мажите.

Аптеки Бела фарм како аптеки кои секојдневно се грижат за Вашето здравје, ја поттикнуваат самосвесноста за сите патологии и ги поддржуваат машките припадници во борбата против оваа опака болест.

Овој месец ние нудиме 10% попуст на сите производи сместени во подгрупа Машко здравје!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *